NP Scheldeland helpt de broedende weidevogels in de Kalkense Meersen

NP Scheldeland helpt de broedende weidevogels in de Kalkense Meersen

Het broedsucces van de weidevogels, vooral de grutto en de kievit, stond de laatste jaren onder druk door de droge zomers. Daardoor verhardde de bodem, zodat de vogels verder moesten vliegen om aan voedsel te geraken. En als de oudervogels lang weg zijn maken allerhande roofdieren daar gretig gebruik van om een eitje of een jong kuiken mee te pikken. Zo is de natuur nu eenmaal: die rovers willen ook hun jongen voeden.

Aangezien weidevogels al hevig te lijden hebben onder andere factoren (zoals bejaging in Zuid Europa en Afrika, algemene verdroging en intensievere exploitatie van weilanden) heeft Natuurpunt Scheldeland geïnvesteerd in een door zonnepanelen aangedreven pomp, die water uit de sloot oppompt en over de hooilanden verspreid. Hierdoor wordt een plas-dras gebied gecreëerd, waarin de snavels van de weidevogels gemakkelijker kunnen doordringen op zoek naar wormpjes en ander voedsel.

In Het Laatste Nieuws verscheen een artikel dat het hoe en waarom van deze investering uitlegt. Je vindt de link naar dat artikel hier.

Dit specifieke project wordt gefinancierd met de hulp van mountainbikeclub 2ManyBikers. Net zoals de voorbije jaren zamelen ze samen met ons middelen in om de natuur in onze regio een steuntje te geven. Dit jaar helpen ze de financiering voor de zonnepomp rond te krijgen en hiervoor nemen ze deel aan Expeditie Natuurpunt”. Hen steunen kan via deze link.

Foto: Jean-Marie Broekaert