Plantenwerkgroep Scheldeland

Wie zijn wij?

Een groepje plantenliefhebbers die in de lente, zomer en herfst regelmatig op stap gaan in het werkingsgebied van Natuurpunt Scheldeland om te genieten van alles wat er groeit en bloeit.

Ons doel ?

Naast het gezellig samenzijn met gelijkgestemde zielen, het uitwisselen, verdiepen en verbreden van onze kennis van de inheemse flora, gaat het vooral om het inventariseren van de planten in het vrije veld. Het betreft dus geen fikse wandelingen door onze natuurgebieden!

Voor wie?

Iedereen met interesse voor planten is op onze wandelingen welkom ! Je kent (nog) geen planten, maar het lijkt je wel wat ? Geen probleem ! Enthousiasme is belangrijker dan kennis. Want kennis ontstaat vanzelf; planten leren kennen is een kwestie van herhalen. Vele soorten planten worden regelmatig gevonden en benoemd en soms bediscussieerd. We gebruiken hiervoor ‘flora’s’ (plantendeterminatieboeken) en een loep.
Door op deze manier naar planten te kijken, geraak je langzamerhand vertrouwd met hun boeiende wereld. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan : alleen planten in bloei op naam brengen, zaailingen herkennen, grassen en zeggen determineren…

Door een jaar met de werkgroep mee te gaan, ken je al gauw enkele tientallen algemeen voorkomende soorten. En je zal verrast zijn door de plantenrijkdom, want “wat je niet kent, zie je niet” !

Hoe gebeurt het inventariseren ?

Alle planten, gevonden binnen een bepaalde vierkante kilometer, worden op een standaardlijst (de “streeplijst”) aangeduid met een streepje. Dat noemen we ‘strepen’. Iemand van de groep ‘streept’, de anderen roepen hem de namen van alle gevonden planten toe. De gegevens op deze lijsten worden ingebracht in de Floradatabank, een databestand dat beheerd wordt door Flo.Wer vzw (Floristische Werkgroepen). Dit bestand kunnen we ook steeds raadplegen.

Nationaal kan men met behulp van deze gegevens nagaan hoe de plantengroei in de loop der jaren evolueert; welke planten verdwenen zijn in onze regio, welke het beter doen dan vroeger en welke nieuwkomers zijn.

Leuk om te weten en vooral nuttige informatie voor natuurbeheerders!

Op plaatselijk vlak krijgen de conservators van onze reservaten door onze inventarislijsten een beter zicht op het resultaat van het beheer voor de flora en op eventuele knelpunten.

Ook dit jaar gaan we regelmatig de natuur in. In de agenda vind je onze activiteiten. Je kunt een overzicht van onze activiteiten ook doorgestuurd of -gemaild krijgen. Alle activiteiten van de PWG zijn gratis of ten hoogste kostendelend bij verplaatsingen. En zoals reeds gezegd: iedereen van harte welkom !

Waar vind je de resultaten?

Je kunt ze hier in .xls formaat downloaden.

Voor verdere inlichtingen:

Danny en Christine Minnebo-Troch
Kleine Molenstraat 19
9290 Overmere
Tel. 09/367.95.49