Foto: Marc Van Den Bril

 Natuurgebieden  Kalkense meersen  Wandelen en fietsen 

Wandelen in de Kalkense Meersen

Doorheen de Kalkense Meersen lopen verschillende verharde en onverharde wegen waarop iedereen vrij kan wandelen en kan genieten van de rijke natuur die de Kalkense Meersen nog steeds te bieden hebben. Om de mooiste hoekjes te ontdekken zijn er 4 wandellussen uitgestippeld door Natuurpunt en de Gemeente Wichelen in samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen. Deze wandellussen doorkruisen het ganse gebied en geven een mooi beeld van het volledige meersengebied. Hieronder vind je alle informatie en een wandelkaart!

1. Meersenwandeling

Deze wandeling is ongeveer 8 km lang en voert je door de mooiste plekken in de Kalkense Meersen. Een prachtig landschap met weidse vergezichten, bloemrijke hooilanden, sloten en rietkragen. Hier heb je eveneens de kans om de meest typische broedvogels uit de Kalkense meersen waar te nemen. De wandeling is bewegwijzerd door Toerisme Oost-Vlaanderen met groene pijltjes.

2. Oude Scheldepad

Deze wandeling gaat langs de boorden van de Schelde en de prachtige rietkragen van de oude bedding van diezelfde rivier. Hier wandel je langs iets drogere landbouwgronden waar je typische cultuurvogels kan waarnemen. De moerassen, ruigtes en rietkragen van de Oude Schelde zorgen dan wel voor het echte spektakel met een groot assortiment aan rietvogels. De wandeling is ongeveer 9 km lang en is bewegwijzerd door Toerisme Oost-Vlaanderen met rode pijltjes.

3. Wijmeerswandeling 7,5 km

Dit 7,5 km lange pad brengt je langs de bossen, rivierduinen en hooilanden van het oostelijke deel van de Kalkense meersen. Dit zijn de Kalkense Meersen zoals je je een meersengebied niet kunt voorstellen: het aantal verschillende soorten biotopen is enorm. Je kunt er dan ook heel wat verschillende soorten waarnemen! De wandeling is bewegwijzerd met blauwe pijltjes van Natuurpunt.

4. 'Binnen zonder kloppen'

Deze korte wandeling (3,5 km) voert je langs een prachtige rivierduin en een aantal van de mooiste dottergraslanden uit de meersen. Een deel wordt begraasd door gallowayrunderen, die een fantastische attractie vormen. Tijdens de wandeling heb je eveneens heel wat kans om Wielewaal te horen zingen of roofvogels jacht te zien maken op hun prooien. De wandeling is bewegwijzerd door Natuurpunt met gele pijltjes.

Algemene informatie

Startplaats: Dorpskom Schellebelle (met ruime parking); met het voetveer de Schelde oversteken naar het gehucht 'den aard' waar de wandelingen starten. Het dorpsplein van Kalken is eveneens een geschikte startplaats met parkeergelegenheid, op een paar honderd meter van het meersengebied.

Toegankelijkheid: Het gehele jaar door. Tijdens periodes met zware regenval zijn laarzen geen overbodige luxe. Mogelijkheden voor buggy's en rolstoelgebruikers op de verharde wegen. Honden aan de leiband.

Openbaar vervoer: NMBS-station op 1 km afstand van het dorpsplein van Schellebelle. Lijn Gent-Aalst en Gent-Mechelen. Halte lijnbus Gent-Dendermonde op het dorpsplein. In Kalkens is een halteplaats voor de autobuslijn 36 van en naar Gent-Sint-Pieters. Om Kalken in het weekend te bereiken neemt men lijn 37 vanaf het station van Wetteren.

Wandelkaarten

Klik om de wandelkaart te downloaden
Klik om de wandelkaart te downloaden.

Klik om de folder te downloaden
Klik om de folder te downloaden.

Een brochure met wandelkaart en bijhorende informatie kan je ook verkijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen.

Geleide wandelingen kan je aanvragen bij Rita Vandenberghe op 09 252 28 07 of ritavandenberghe@scarlet.be

Groene Halte-wandeling

Klik om de folder te downloaden
Klik om te downloaden.

Samen met Natuurpunt en met de steun van de Vlaamse overheid werkte de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) 5 wandelroutes uit in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen, in elke provincie één. Voor Oost-Vlaanderen werd de schilderachtige wandeling 'Kalkense Meersen' ontwikkeld. Elke wandeling is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en heeft een minimumfrequentie van één bus/tram/trein per uur, ook in het weekend. Van elke wandelroute werd een handige kwalitatieve brochure uitgegeven met een wandelkaart, routebeschrijving en uitgebreide informatie over openbaar vervoer, recreatie en toerisme.

Het concept van de Groene Halte is eenvoudig: milieuvriendelijk met het openbaar vervoer naar vertrekpunt A reizen, vanaf daar een wandeling maken tot eindpunt B en terug huiswaarts met het openbaar vervoer. Aan de zogenaamde Groene openbaarvervoerhaltes van De Lijn en de NMBS hangt informatie uit over de wandelingen.

Met dit project wil de BTTB ook meer aandacht vragen voor de rol van het openbaar vervoer in het almaar groeiende vrijetijdsverkeer. Uit een onderzoek van de Vlaamse Gemeenschap (2001) blijkt dat het motief "recreatie" het grootste deel van de verplaatsingen voor zijn rekening neemt. In 64%; van de recreatieve verplaatsingen wordt de auto gebruikt, het openbaar vervoer neemt slechts 2%; voor zijn rekening wat veel te weinig is volgens de BTTB.

Meer informatie: BTTB - 09/223 86 12

Met de steun van de Vlaamse overheid, Natuurpunt, De Lijn en de NMBS-groep.

Met jouw steun kan het natuurgebied verder groeien! Giften voor het aankoopproject in de Kalkense meersen kun je kwijt op rekeningnummer 293-0212075-88, met vermelding Kalkense mMersen (projectnummer 6619). Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Zie ook:

Natuurgebieden Kalkense Meersen Natuur
Natuurgebieden Kalkense Meersen Waarnemingen